Συλλογή νομισμάτων και χαρτονομισμάτων

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η συλλογή έχει να κάνει με τη συγκίνηση του κυνηγιού και την ικανοποίηση όταν τελικά ολοκληρώσετε μία σειρά (ένα σετ) μετά από μήνες κυνηγιού για αυτό το τελευταίο «άπιαστο» νόμισμα! Αν ψάχνετε μία πηγή για ελληνικά νομίσματα ή χαρτονομίσματα όπως και για νομίσματα και χαρτονομίσματα  ξένων χωρών, είστε στο σωστό μέρος.

Συλλογή δεν είναι  μόνο να βρεις νομίσματα και να τα βάλεις σε ένα φάκελο ή κουτί. Τα νομίσματα περιέχουν πληθώρα πληροφοριών για την περίοδο που κόπηκαν και τις αξιόλογες μορφές της εποχής. Εάν έχετε δίψα για συλλεκτική γνώση, και πάλι έχετε έρθει στο σωστό μέρος.

Κόστος και αξία νομισμάτων

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χόμπι σας, βάλτε στον εαυτό σας συγκεκριμένους στόχους για νομίσματα που θα θέλατε να αποκτήσετε και έπειτα ξεκινήστε την αναζήτηση.

Τόσα πολλά χόμπι απαιτούν ακριβά κομμάτια – αλλά όχι αυτό. Η συλλογή νομισμάτων είναι εύκολα προσβάσιμη. Ναι, φυσικά, μπορείτε να ξοδέψετε εκατοντάδες ή ίσως και χιλιάδες ευρώ αν κυνηγάτε ένα ιδιαίτερα σπάνιο νόμισμα, αλλά ως επί το πλείστον υπάρχουν ενδιαφέροντα και ασυνήθιστα νομίσματα και χαρτονομίσματα διαθέσιμα σε πολύ προσιτές τιμές. Δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε με τα πιο ακριβά ελληνικά νομίσματα, ή με τα πιο σπάνια ελληνικά νομίσματα. Όλα τα νομίσματα είναι συλλεκτικά – ελληνικά ή ξένα. Το τι θα συλλέξετε εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και τους στόχους που έχετε βάλει.

Μπορείτε να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο θέμα π.χ. ελληνικά νομίσματα ή ξένα νομίσματα καθώς επίσης ονομασία ή τύπο, για παράδειγμα το νόμισμα των 2 ευρώ. Άλλοι προτιμούν τα ελληνικά χαρτονομίσματα γιατί βρίσκουν μια άλλη «αίγλη» στο χαρτί. Αντίστοιχα υπάρχουν λάτρεις των μεταλλίων, των γραμματοσήμων και των μετοχών. Υπάρχουν πραγματικά πολλά ενδιαφέροντα σχέδια σε κυκλοφορία, καθώς και άλλα που μπορείτε να αγοράσετε. Δείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα και θα πάρετε αμέσως μια εικόνα.

Πως να ξεκινήσεις

Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε ήδη μια «συλλογή νομισμάτων» στην τσέπη σας αυτή τη στιγμή ή διάσπαρτα γύρω από το σπίτι. Η «συλλογή» από τα ρέστα σας είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε. Ίσως υπάρχει ένα αναμνηστικό νόμισμα που σας έχουν κάνει δώρο ή κάποιο ξένο νόμισμα που έχετε κρατήσει μετά τις διακοπές σας. Συνήθως θα βρείτε μερικά συλλεκτικά νομίσματα δραχμών ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι.

Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια συλλογή, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αποφασίσετε τι είναι αυτό που σας «τραβάει» για τα νομίσματα που σας ενδιαφέρουν και να ξεκινήσετε από εκεί. Ίσως σας ενδιαφέρει μια συγκεκριμένη περίοδος της ιστορίας και θα θέλατε να βρείτε νομίσματα που κόπηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σε άλλους ανθρώπους αρέσει απλώς να δημιουργούν συλλογές νομισμάτων ειδικής έκδοσης, οι οποίες κυκλοφορούν για να τιμήσουν γεγονότα-ορόσημα και επετείους.

Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε και έχετε απορίες όπως:

Υπάρχουν παλιά νομίσματα που έχουν αξία;

Έχουν αξία οι παλιές δραχμές;

Πού μπορώ να πουλήσω παλιά νομίσματα;

Υπάρχει κάποιος να αξιολογήσει την συλλογή μου;

Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις – είμαστε εδώ για να σας εξυπηρετήσουμε και να απαντήσουμε στις απορίες σας.

Οργάνωση και αναλώσιμα συλλεκτικών ειδών.

Όποιο είδος νομισμάτων θέλετε να αρχίσετε να συλλέγετε, είναι καλή ιδέα να αγοράσετε μερικά άλμπουμ νομισμάτων για να αποθηκεύσετε τη συλλογή σας, ώστε να έχουν την καλύτερη εμφάνιση. Μπορείτε είτε να αγοράσετε κενά άλμπουμ και επιπλέον σελίδες και φύλλα νομισμάτων ή χαρτονάκια νομισμάτων, είτε αυτά που είναι οργανωμένα  κατά ημερομηνία ή τύπο νομίσματος (π.χ. σειρές με ελληνικά νομίσματα δραχμών ή νομίσματα των δύο ευρώ (συλλεκτικά δίευρα). Τα άλμπουμ και τα αναλώσιμα νομισμάτων που είναι διαθέσιμα στο Coinbox.gr θα σας βοηθήσουν  να ομαδοποιήσετε τα νομίσματα και χαρτονομίσματά σας ανά έτος ή θέμα, κάτι που είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για νέους συλλέκτες. Μόλις αποκτήσετε τα άλμπουμ σας, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το κυνήγι για νομίσματα και χαρτονομίσματα!

Είναι επίσης μια καλή ιδέα να προμηθευτείτε ένα κατάλογο ελληνικών νομισμάτων ή έναν αντίστοιχο για ελληνικά χαρτονομίσματα. Φυσικά το ίδιο ισχύει για τα νομίσματα άλλων χωρών καθώς υπάρχει πληθώρα βιβλίων και καταλόγων όπως για παράδειγμα κατάλογος νομισμάτων ευρώ καθώς και τώρα τελευταία ένας κατάλογος νομισμάτων των 2 ευρώ (2 euro coin catalogue), για αυτούς που λατρεύουν τα δίευρα. Εδώ να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι οι κατάλογοι μας δίνουν μεγάλη πληροφορία ακριβείας καθώς και ιστορικά στοιχεία, αλλά μόνο ενδεικτικές τιμές και δεν θα πρέπει να τους θεωρούμε «ευαγγέλια»… Να θυμάστε πάντα η τιμή εξαρτάται από την «μοναδικότητα» ενός νομίσματος την δεδομένη χρονική στιγμή καθώς και την κατάστασή τους.

Μπορείτε να επεκτείνετε τη συλλογή σας με συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα, τα οποία είναι διαθέσιμα για αγορά στον ιστότοπό μας www.coinbox.gr.

Και μην ξεχνάτε, πρέπει να είστε πάντα σε εγρήγορση!  Ένας περιζήτητος τύπος νομίσματος  θα μπορούσε να πέσει στην αγκαλιά σας και είναι αυτή την στιγμή στο eshop μας!  Ακόμη, υπάρχουν πολλά σχέδια νομισμάτων με περιορισμένες κοπές σε κυκλοφορία αυτή τη στιγμή, οπότε να είστε προσεκτικοί να ελέγξετε τα ρέστα σας για οτιδήποτε ασυνήθιστο πριν το ξοδέψετε.

Καλή συλλογή!

Το site μας χρησιμοποιεί cookies.