Πιστοποίηση Νομισμάτων και Χαρτονομισμάτων

Υπηρεσίες Πιστοποίησης Νομισμάτων και Χαρτονομισμάτων

Μία συμπληρωματική υπηρεσία της εκτίμησης ενός νομίσματος ή χαρτονομίσματος, καθώς και ενός μεταλλίου, είναι η πιστοποίηση. Αυτή πραγματοποιείται στέλνοντας το εν λόγω νόμισμα ή χαρτονόμισμα σε έναν «τρίτο, ανεξάρτητο εκτιμητή», έναν διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό στο εξωτερικό, όπου ειδικοί εκτιμητές αναλαμβάνουν να το αξιολογήσουν και να το πιστοποιήσουν (επί-πληρωμή).

Κατά την διαδικασία αυτή, το νόμισμα αναγνωρίζεται – ταυτοποιείται (έτος κυκλοφορίας, αξία, ποικιλία κλπ), και εκτιμώνταιτα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατάστασης που βρίσκεται το νόμισμα αυτό (κατάσταση ανάγλυφου, φθορές, χρώμα κλπ). Έπειτα, βαθμολογείται σε μία διεθνώς αναγνωρισμένη κλίμακα (από το 70 εως το 1) που προσδιορίζει το βαθμό της κατάστασης από το καλύτερο στο χειρότερο, ή αλλιώς από proof ή ακυκλοφόρητοuncirculated – σε απλά καλό (καλό σημαίνει ότι το νόμισμα έχει υποστεί σημαντική φθορά και μπορεί να είναι «παραπλανητικό» για νέους συλλέκτες). Οι καταστάσεις χωρίζονται ως εξής (δοκίμιο: PFproof, ακυκλοφόρητο: UNCUncirculated, σχεδόν ακυκλοφόρητο: AUAlmost Uncirculated, εξαιρετικό: XFExtremely Fine, πολύ ωραίο:VFVery Fine, ωραίο: FFine, πολύ καλό: VGVery Good, καλό: GGood.

Έπειτα το νόμισμα σφραγίζεται (encapsulation) σε ένα ειδικό κουτί (slab), που το προστατεύει από χτυπήματα, οξείδωση και σκόνη, αλλά και διασφαλίζει ότι το νόμισμα είναι αυτό που πραγματικά εκτιμήθηκε και βαθμολογήθηκε. Αν το νόμισμα έχει οξείδωση (environmental damage) ή είναι καθαρισμένο (cleaned) τότε δεν παίρνει βαθμό, αλλά μόνο χαρακτηρισμό της κατάστασης. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται για την αυθεντικότητα των νομισμάτων. Αν ένα νόμισμα είναι πλαστό τότε φυσικά δεν βαθμολογείται.

Η εταιρία μας μπορεί να αναλάβει πλήρως την διαδικασία συλλογής, αποστολής και παραλαβής των νομισμάτων και χαρτονομισμάτων σας για πιστοποίηση με τις πλέον γνωστές εταιρίες πιστοποίησης νομισμάτων.

Καθαρισμός και Αποκατάσταση νομισμάτων

Εν γένει, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα, ΔΕΝ καθαρίζονται. Ο καθαρισμός συχνά χειροτερεύει την κατάσταση ενός νομίσματος. Αν λοιπόν μας ρωτήσετε, η απάντηση είναι «ποτέ μην καθαρίσετε ένα νόμισμα». Παρόλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις και συνήθως για νομίσματα υψηλής αξίας, κρίνεται χρήσιμη η αποκατάστασή τους. Η αποκατάσταση (restoration) είναι μια διαδικασία που γίνεται μόνο από ειδικούς, και ουσιαστικά γίνεται από τις ίδιες τις εταιρίες που αναλαμβάνουν και την πιστοποίηση των νομισμάτων ή χαρτονομισμάτων. Φυσικά, επειδή αυτή η διαδικασία είναι πολύ «λεπτή», για να μην επηρεαστεί το ανάγλυφο ενός νομίσματος, δεν είναι εφικτή πάντα η αποκατάσταση ενός νομίσματος.

Αν έχετε νομίσματα ή χαρτονομίσματα που θεωρείτε ότι η πιστοποίησή τους ή η αποκατάστασή τους θα δώσει μία υπεραξία σε αυτά, ή στην συλλογή σας, μπορούμε να σας συμβουλέψουμε και να αναλάβουμε αυτήν την διαδικασία. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Τέλος, κάτι σημαντικό. Τα τελευταία χρόνια λόγω αλλαγών στην λειτουργία των εταιριών πιστοποίησης εξαιτίας του COVID19 η διαδικασία πιστοποίησης καθυστερεί περισσότερο και συνήθως παίρνει από τρείς έως και έξι μήνες. Καλύτερα λοιπόν να είναι έτοιμος κάποιος για μία πολύμηνη αναμονή μέχρι να παραλάβει πιστοποιημένο το νόμισμα ή χαρτονόμισμά του…